2010. febr. 9.

Aranykapu Kulturális Egyesület


Bár a beharangozás már megvolt lassan egy hónapja, mégis csak most jutottunk oda, hogy képekben is megmutassuk mivel is foglalkoztunk az elmúlt 5 évben. Kicsit nehezen indult be az egyesület tevékenysége, mivel annak ellenére, hogy nagyon sokan szeretik, mégis a népművészet népszerűsítése az emberek körében mindig is kisebb-nagyobb akadályokba botlott. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy az elmúlt 5 évben igen szép sikereket értünk el, ami a népművészet, a hagyományok megőrzése illetve a kézművesség megismertetését és megszerettetését illeti, legfőképpen a következő generáció, a gyerekek körében.

Az elmúlt évek alatt számos alkalommal sikerült megszerveznünk és megrendeznünk különböző kézművesvásárokat, mesterségbemutatókat, illetve létrehoztunk egy játszóházat is, amelyben a gyermekeinket nap mint nap arra neveljük, hogy tiszteljék, szeressék és megszeressék az elődeink értékeit.

Minden évben, immáron ötödik alkalommal sikerült megszerveznünk a Karácsonyi Kézműves Vásárt Szatmárnémeti sétálóutcáján, ahol a Partium és Erdély több településéről érkeztek virágkötők, bőrdíszművesek, nemezelők és fafaragók, de a vásárlók válogathattak különböző szőttesek, kerámiák, gyöngyök és ötletes asztali díszek között. Hasonló vásárokat szerveztünk még tavasszal, illetve a szintén Szatmárnémetiben megtartott Partiumi Magyar Napok keretén belül.


Karácsonyi vásár


Tavaszi vásár (2009)




Csabcsi és tanítványa dobkoncertje a IV. Tavaszi vásáron (2009)


Partiumi Mesterségek Utcája



A Mesterségek Utcáján az érdeklődők megismerkedhettek a különböző mesterségek fortélyaival és ki is próbálhatták azokat.


Textilvirágok készültek

(Partiumi Magyar Napok-Mesterségbemutató-2009)



Agyagozás

(Partiumi Magyar Napok-Mesterségbemutató-2009)




A vásárok mellett szintén büszkék vagyunk a különböző foglalkozásainkra, amelyeken főleg a gyermekek, de a szüleik is részt vettek.


Karácsonyi és Húsvéti ünnepvárókat szerveztünk, immáron sokadik alkalommal és nagy sikerrel. Ezek az ünnepvárók megismertetik a gyerekekkel az ünnep igazi varázsát.


A ünnepvárókon a gyerekek megismerkedhetnek népi hagyományokkal illetve újkeletű szokásokkal is. Tojást is festhetnek többféle eljárással: irókával, temperával vagy hagymahéjjal, készíthetnek húsvéti kopogtatókat, asztaldíszeket, tojástartókat, vagy épp a gipszfigurák öntésének tudományát vagy a kollázskészítés fortélyait sajátíthatják el. A Karácsony szelleme pedig mindenkit megihlet, különböző adventi koszorúkat, karácsonyi díszeket illetve betlehemet készíthetnek a gyermekek.


Karácsonyváró a MADISZ-szal (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szervezet)
közös szervezésben (2008)


Hímzett karácsonyfák készülnek

(Karácsonyváró 2009)




Bőr karkötők készítését tanulhatták az érdeklődők

(Húsvétváró 2009)




Csuhévirágok készülnek


(Húsvétváró -MADISZ-2009)



A már említett Aranykapu Játszóházban is szívesen tevékenykednek gyermekeink.


Szalagszövés az Aranykapu Játszóházban





Farsangi mulatság az Aranykapu Játszóházban




Betlehem készítés az Aranykapu Játszóházban






Egy másik sikeres rendezvényünk a Halmi Kézműves Alkotó Tábor.

Képekben:


Nemeztakarók készülnek Halmiban a Kézműves Alkotó Hét alkalmával





Nemez labda-virágokat készítettek a gyerekek a Halmi Kézműves Alkotó Műhelyben





Szövés karmanytúfán...



...és az ezeken elkészült tarisznyák





Nemez virágokat is készítettek...




...és nemezelt karkötőket is



Agyagoztak is a gyerekek


Halmi Kézműves Alkotó Hét (2008)




És még néhány kézműves foglakozásunk képekben:

Gyertyamártás az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület)
székházában tartott kézműves foglakozáson



Gyékény angyalkák és lovacskák készültek az EKE székházában


Szalagszövés az EKE székházban


Rongybaba készítés a Hám János iskolában




Továbbá részt veszünk az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Véndiák Találkozón, ahol szintén bemutattuk a nemezelés technikáját, és immáron harmadik alkalommal készítettünk ezzel a technikával, közös erővel egy -egy szőnyeget, melyet felajánlottunk a Szatmárnémeti Véndiák Szövetségnek. Reményeink szerint még sok ilyen alkalomra kerül sor, és egy kiállítást is szervezhetünk majd ezekből a szőnyegekből.


Összefoglalva ezek a mi büszkeségeink, eredményeink, melyeket az elmúlt években elértünk.

Ez itt nem a reklám helye, mivel nincs is mit reklámoznunk. Valójában szeretnénk megmutatni az általunk és gyermekeink által készített kézműves munkákat. Persze beszámolunk majd a jövőbeli foglalkozásainkról és rendezvényeinkről is, de elsősorban a munkáink megmutatása a cél. Reméljük, hogy nektek is tetszenek majd!

2 megjegyzés:

Csilla írta...

Ezeket a képeket nézegetve már alig várom, hogy kicsi lányom is ilyen kézműves korú legyen (még csak most lesz 2 és fél éves) :) Gratulálok az eddigiekhez és sok sikert a további munkátokhoz!

Aranykapu írta...

Köszönjük, és szeretettel várunk majd!